glas in lood

Glas in lood

Een vensterraam die bestaat uit stukken glas gevat in een loodlijst, of te wel glas in lood. Deze term kent u vast wel. Het is een techniek dat al erg lang bestaand en nog steeds gebruikt wordt. Glas in lood kan in verschillende glazen worden geplaatst en het in allerlei patronen verkrijgbaar. Dit betekent dan ook dat het altijd mogelijk is om het naar eigen smaak aan te passen. Zo past het binnen elke woning! Alle informatie die u wilt weten over deze techniek, van de geschiedenis tot reparatie en de prijzen, kunt u hieronder lezen.

Geschiedenis

De techniek van glas in lood is al ontzettend oud. De Romeinen gebruikten het al omdat zij vensterglas gebruikten. De moeilijkheid was om grote vlakken platen te maken die in een raam gezet konden worden. Voorheen slingerde men een geblazen hete glasbel rond, totdat er een glazen plaat ontstond. Zo is men op het idee gekomen om deze platen te verbinden met lood strippen. Dit maakte de vensters groter. De oudste bewaarde ramen dateren rond 1000 na Chr. In de Renaissance nam de kunst van het maken van glas in lood een vlucht en ontstonden er gildes die zich hierin specialiseerden. In Nederland zijn er nog veel Renaissance ramen, denk aan de beroemde ramen van de St. Janskerk in Gouda. In de jaren zeventig verdwenen veel glas in lood, omdat ‘ruimte en licht’ toen woonmode werd. Op het heden wordt deze techniek wel weer gewaardeerd. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om uw eigen ontwerp te maken. Zo kunt u deuren en ramen een persoonlijk tintje geven.

Brandschilderen

Brandschilderen is een oude techniek om op glas te schilderen. Vaak wordt deze techniek gecombineerd met glas in lood. Met behulp van een borstel wordt een mengsel van azijn, gom en pigment op het glas aangebracht. Hierna worden de pigmenten in een oven op hoge temperatuur in het glas gebrand. Het brandschilderen gaat in verschillende stappen. Eerst wordt er een ontwerptekening gemaakt. Op basis hiervan worden contourlijnen aangebracht en gebrand. Daarna de schaduwen en al laatste pas de kleuren. Afhankelijk van het gebruikte metaaloxide in het glas zijn er diverse kleuren te brandschilderen. Zo kleurt ijzeroxide in groen of bruin terwijl koperoxide zorgt voor een rode of blauwe kleur. Tegenwoordig zijn er ook cursussen om brandschilderen te leren.

Voorzetramen

In plaats van een heel raam van glas in lood te maken, kunt u ook kiezen voor voorzetramen. Een voorzetraam is een raam dat voor een ander raam wordt geplaatst. Voorzetramen hebben vaak kleinere afmetingen, omdat ze doorgaans voor kleine ramen worden geplaatst. Het wordt veel gezien als een goedkope versie van dubbel glas. Voorzetramen van glas in lood worden daarbij ook als decoratie gebruikt. U kunt spelen met de vormen, want ze hoeven niet (meer) rechthoekig of vierkant te zijn. Zo kunt u een geheel eigen sfeer creëren. Verder is een voorzetraam met deze techniek ook goed tegen in kijken in uw woning.

glas in lood voorzetramen

Deuren

Het is ook mogelijk deuren te voorzien van glas in lood. Het past in ieder interieur. De techniek is al erg oud en dit zorgt er dan ook voor dat een nieuwe deur een oude uitstraling krijgt. Het glas in lood zorgt voor een prachtig licht inval. Door het steeds verschillend binnen van licht, krijgt u steeds een andere gloed en sfeer in de woning. De techniek wordt vaak toegepast op de voordeur, mede doordat het beschermt voor de in kijk.

Patronen

Glas in lood is verkrijgbaar in diverse patronen. Zo zijn er bijvoorbeeld motieven van lampen, windlichten, raamhangers en deuren. Maar ook dieren, elfjes, bloemen, landschappen en sterrenbeelden. Er zijn ontzettend veel standaard patronen, maar deze zijn natuurlijk niet erg uniek meer. U kunt er daarom ook voor kiezen om zelf een ontwerp te maken. Een glaszetter kan u daarbij adviseren op het gebied van sfeer creëren met deze methode. Hij zorgt ervoor dat het karakter van het gekleurde glas in de vormgeving, maar ook dat de uitvoering volledig tot zijn recht komt en u tevreden bent.

Reparatie

Het kan natuurlijk zijn dat er glasschade aan uw glas in lood ramen is. Deze kunnen natuurlijk barsten of breken. Gelukkig zijn deze ramen gemakkelijk te repareren. Een glaszetter kan deze reparatie voor u uitvoeren. In principe kan elke schade aan dit soort glas hersteld worden. Soms kan dit op locatie gebeuren, maar soms moeten losse onderwerpen worden opgehaald voor reparatie.

Prijzen

De prijzen van glas in lood is afhankelijk van een aantal zaken. Zo heeft het formaat van het paneel invloed op de prijs maar ook de hoeveelheid glassoorten die er worden gebruikt. Hoe meer stukken, hoe meer werk het is voor de glazenzetter. Hoe meer werk voor de glaszetter, hoe meer geld het gaat kosten. Verder bepaald ook het type en de kleur van de glazen de eindprijs en het ontwerp van het patroon. Prijzen kunnen zo dan ook variëren van zo’n €40, – tot €200, – per vierkante meter. De meeste glazenzetters rekenen geen kosten voor een bestaand ontwerpen, een voorgesprek of het inmeten van een kozijn. De kosten van de reparatie zijn natuurlijk compleet afhankelijk van de schade.