Dubbel glas plaatsen
Het bestellen en (laten) plaatsen van dubbel glas kan verschillende redenen hebben. Als uw oude ruiten kapot zijn wilt u natuurlijk dat het plaatsen van nieuw isolatieglas zo spoedig mogelijk gebeurt. Bij Redeco bent u hiervoor aan het juiste adres. In tegenstelling tot andere glaszetters leveren wij dubbel glas direct vanuit voorraad waardoor wij uw oude ruiten na het bestellen snel kunnen vervangen. Er kunnen echter ook andere redenen zijn om uw ruiten te vervangen. Welke soort is eigenlijk het beste, dubbel of HR++? En is het mogelijk om het zelf te plaatsen? U leest het hier allemaal. Voor vragen na het lezen van deze pagina bent u bij ons van harte welkom via 085 500 9951 of via ons contactformulier.
Redenen om uw glas te vervangen
Er zijn verschillende redenen waarom u nieuwe ramen zou willen bestellen en plaatsen. Het kan logischerwijs nodig zijn wanneer uw oude ruiten gebroken of beschadigd zijn. Het kan echter ook slim zijn om een oud raam te vervangen vanwege de isolatie. Als u enkel of standaard dubbel glas heeft kunt u uw woning beter isoleren. In dit geval laat u bijvoorbeeld uw raam vervangen door HR++. HR glas staat voor hoogrendementsglas. Zoals de naam al zegt isoleert hoogrendementsglas meer dan standaard dubbel glas. Hierdoor hoeft u minder te stoken en zal uw energierekening lager zijn. De plusjes achter hoogrendementsglas (HR) geven de mate van isolatie aan. Hoe meer plusjes er achter hoogrendementsglas staat, hoe beter de ruit isoleert.
Dubbel glas of HR++?
U vraagt zich natuurlijk af wat u nou het beste kunt bestellen en plaatsen. HR++ is een dubbel isolatieglas wat bestaat uit twee glasplaten die aan de rand uit elkaar worden gehouden door een afstand houder. De randen zijn afgesloten met een speciale kit, hierdoor ontstaat een gesloten eenheid. De ruimte tussen deze beglazing is bij standaard dubbel glas gevuld met lucht. Bij HR++ isolatieglas zit er edelgas in deze ruimte, bovendien is één kant van het raam gecoat waardoor dit extra isoleert. Een HR++ raam is populairder omdat deze beglazing minder warmte verliest, zorgt voor lagere energiekosten en verkrijgbaar is met een zonwerende optie.
Nieuwe kozijnen?
Bij het vervangen van beglazing zijn niet alle kozijnen geschikt omdat dubbele beglazing dikker is dan enkele. Bij houten kozijnen is het vrijwel altijd mogelijk om ruiten te vervangen, alleen bij klap- en draairamen zijn soms nieuwe kozijnen nodig. Kunststof kozijnen en glaslatten zijn vroeger gemaakt om enkele glazen te bevatten. Ze passen dan ook precies in elkaar waardoor het bij het plaatsen van dubbele beglazing vaak nodig is om ook de kozijnen te vervangen. Een aantal fabrikanten bieden nieuwe kliklijsten aan die passen op de oude kunststof kozijnen waardoor er ruimte vrijkomt zodat dubbele glazen geplaatst kunnen worden.
- Van enkel beglazing tot brandwerend glas
- Scherpe prijzen!
Dubbel glas plaatsen stappenplan
Voor een ervaren klusser is het mogelijk om dubbel glas te bestellen en zelf te plaatsen aan de hand van dit stappenplan. Ga voorzichtig te werk omdat er door het gebruik van glas gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en draag altijd handschoenen om verwondingen te voorkomen. Komt u er niet uit ondanks dit stappenplan of twijfelt u of het goed gaat? Neem dan contact op met een erkende glaszetter. Het is bij isolatieglas namelijk erg belangrijk dat het helemaal luchtdicht wordt neergezet.
- De eerste stap in het stappenplan is het opmeten van uw huidige ramen. Zo weet u de exacte maten van het dubbel glas dat u nodig heeft. Vervolgens kunt u de ruiten in de juiste maten bestellen.
- Als u de nieuwe ruit binnen heeft kan het echte werk beginnen. Snij voorzichtig de kit los zodat u de oude ruit kunt verwijderen. Schroef het condens profiel los en haal de glaslatten weg. Maak vervolgens alles goed schoon en haal de oude kitresten weg.
- Een glasplaat wordt geleverd met een glasband. Deze glasband plaatst u onder de sponning, hierdoor ontstaat er extra ruimte om te kitten. De glasband plaatst u altijd op de glaslatten. De volgende stap is het plaatsen van de ruit in het kozijn. Let er op dat de ruit goed verdeeld wordt neergezet. Nadat de ruit is geplaatst plaatst u de glaslatten terug en drukt u deze stevig tegen het raam.
- Vervolgens plaatst u een ontluchtingsgleuf, deze is nodig om wille van de ventilatie. Dit doet u bijvoorbeeld door bij het bevestigen van de glaslat ook blokjes mee te spijkeren. Controleer goed of dit wel mogelijk is bij het raam wat u plaatst.
- Heeft u alle glaslatten bedekt met deklatten? Dan is de volgende stap in het stappenplan het afkitten van alles. Hierna werkt u de kitvoeg van buiten en van binnen af middels elastische kit. Tot slot verwijdert u de restanten en maakt u alles schoon.
Kostprijs
De kosten voor het bestellen en vervangen van (dubbel) glas verschillen per situatie. Wilt u HR++ beglazing bestellen? Dit is duurder dan standaard hoogrendementsglas. Deze kosten zult u echter wel terugverdienen omdat u dankzij HR++ beglazing bespaart op stookkosten. De dikte van het isolatieglas is ook van invloed op de kosten. Dubbel glas is duurder dan enkel glas. De kosten van een glaszetter verschillen ook per situatie. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de kosten voor het plaatsen bij een flat 5-hoog en een ruimte op de begane grond, ook de grootte van de ruiten zijn hier van invloed op.
Besparing
Hoewel het bestellen en plaatsen van isolatieglas een redelijk grote uitgave is, bespaart u uiteindelijk op de energiekosten. Bij een enkele ruit gaat er veel warmte verloren terwijl een dubbele ruit juist isoleert. HR++ isoleert is duurder dan standaard glas, maar het isoleert veel beter waardoor u in een jaar tot wel €400,- kunt besparen. Het verschil in prijs tussen een standaard dubbele en een HR++ raam verdient u dus al binnen 2,5 jaar terug. Als u wilt weten hoeveel u uiteindelijk bespaart na het plaatsen van isolatieglas neem hierover dan gerust contact met ons op via 085 500 9951 of via het contactformulier.